Върховен административен съд (ВАС) остави в сила разпоредба на Административен съд-Русе,

...
Върховен административен съд (ВАС) остави в сила разпоредба на Административен съд-Русе,
Коментари Харесай

ВАС: Изборът на общинските съветници в Русе е законен

Върховен административен съд (ВАС) остави в действие наредба на Административен съд-Русе, с което е доказано решение № 213-МИ/30.10.2023 година на Общинска изборна комисия - Русе за оповестяване на определените общински съветници в община Русе по време на локалните избори на 29.10.2023 година

Това оповестиха от съда.

Административно дело № 11656/2023 г. е формирано по касационна тъжба от Здравко Паскалиев, в качеството му на претендент за общински консултант от листата на Политическа партия " Средна европейска класа ".

Върховните съдии одобряват, че показаните изборни протоколи по своята правна същина са публични документи по смисъла на член 179 Граждански процесуален кодекс, издадени от длъжностни лица, каквито са членовете на изборните комисии, по открития ред и форма и съставляват доказателство за отразените в тях условия.

В протоколите има положени подписи на членовете на комисиите без забележки по отношение на определянето на действителните и недействителните гласове, липсват възражения и тъжби за осъществени от членовете на СИК нарушавания на изборния развой, няма отразени разногласия за действителността или недействителността на гласовете, както и особени отзиви по член 441, алинея 3 от ИК с настрана изложени писмени претекстове.

Изборният развой е минал в спокойна изборна конюнктура и липсват формирани протоколи по член 438, ал.З от Изборния кодекс.

Предвид тези обстоятелства, касационната инстанция приема, че първоинстанционният съд вярно не е позволил наново броене на гласовете от бюлетините, като се е съобразил с решение № 9 на Конституционния съд по к. д. № 8/2009 година

Съгласно това решение, преброяването на бюлетините от гласуването се прави само и единствено от секционните изборни комисии след привършване на изборния ден и не се ползва какъвто й да е различен прийом на броене, с изключение на този.

Повторно броене на гласовете би могло да се допусне, в случай че от протоколите на секционните изборни комисии е видно, че съществуват разногласия сред членовете на СИК за резултатите от гласуването, или в случай че по тях са осъществени ремонти, които слагат под подозрение отразения в тях резултат, или директно е обжалвано отчитането резултатите от гласуването, какъвто в тази ситуация не е налице.

За да бъдат оповестени изборите за противозаконни, би трябвало да са налице по едно и също време две предпоставки: основни, изключително тежки нарушавания на изборния развой, относими към основополагащите демократични конституционни правила на изборното право, както и тежестта на тези нарушавания да е от такова естество, че да е невероятно да се откри действителната воля на гласоподавателите.

В случая тези нарушавания не са налице. Решението на Върховен административен съд е дефинитивно.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР